Laskonky krok za krokom
asi 20 laskoniek príprava: 40 minút
180 g práškového cukru 3 bielky 100 g mletých orechov alebo 50 g strúhaného kokosu 1 lyžicu preosiateho kukuričného škrobu 1 lyžičku octu
Krém 250 g masla 1 karamelové salko 50 g mletých lieskových orechov
Do vodného kúpeľa umiestnite misku na šľahanie tak, aby sa nedotýkala hladiny. V pare takto vyšľahajte bielky s práškovým cukrom do polotuha. Šľahanie nad parou spôsobí, že hmota bude tuhšia. Do snehu vmiešajte mleté orechy alebo kokos, kukuričný škrob a ocot. Všetko dobre zapracujte do snehovej hmoty.
Rúru predhrejte na 200 °C. Pripravte si formu na laskonky (kúpite ju v cukrárskych potrebách) alebo na papier na pečenie ceruzkou nakreslite oválne tvary. Snehovú hmotu teraz nanášajte na šablónu (priamo na papier na pečenie ju nanášajte lyžicou) a povrch uhlaďte. Umelohmotná šablóna zaberie asi polovicu plechu, keď spotrebujete prvú časť cesta, vytvarujte rovnakým spôsobom zvyšné.
Vložte do rúry, asi 30 sekúnd laskonky prudšie zapečte. Potom teplotu znížte na 80 °C a skôr už iba sušte, asi 30 až 40 minút, aby laskonky spevneli, ale musia ostať úplne biele. Nechajte ich úplne vychladnúť a potom laskonky opatrne odlepte odpapiera. Pripravte krém: lieskovce podrvte a nasucho opražte na panvici. Vmiešajte ich do masla, ktoré ste vyšľahali do peny a nakoniec po lyžiciach vmiešajte salko. Laskonky naplňte a nechajte aspoň 1 hodinu odstáť.
Pripravte si...
Pravú griláž, ktorej sa vo Francúzsku hovorí praline. Do hrnčeka nasypte 400 g kryštálového cukru, 1 lyžicu masla a na miernom plameni nechajte rozpustiť, kým vznikne karamel. Kryštáliky cukru, ktoré sa tvoria na stenách, stierajte vo vode namočenou maslovačkou. Nakoniec, keď bude karamel hustý, vsypte doň 200 g olúpaných lieskových orechov alebo mandlí, premiešajte a vylejte na maslom potretý plech. Griláž stuhne a stane sa krehkou. Potom ju nalámte na kúsky a v sekáčiku pomeľte. 250 ml mlieka zmiešajte so 60 g kukuričného škrobu. Povarte a vmiešajte 3 žĺtky. Nakoniec všľahajte 250 g zmäknutého masla, nadrvenú griláž a laskonky naplňte.foto: redakcia